Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Συνάντηση για κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς και όχι μόνο


Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς γνωρίζουμε πια, ακριβώς ποια είναι τα νέα μέτρα κι άρα είναι χρήσιμο και αναγκαίο να γίνει μια επικαιροποιημένη συζήτηση σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής μας, ενώ από την άλλη είναι απαραίτητο να δούμε συγκεκριμένα την απάντηση από μεριάς κινήματος. Επίσης υπενθυμίζουμε την πρόταση από μεριάς της Λ.Σ. Γκύζη - Πολυγώνου για κινητοποίηση για το θέμα των εισιτηρίων που αυξάνονται το Γενάρη.Προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα καλούυμε συνάντηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων την

Τρίτη 1η Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, 
στο Στέκι της Λ.Σ. Κολωνού – Σεπολίων 
(Αμφιαράου 153, δεξιά κάτω από Μετρό Σεπολίων).

Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΟΜΩΝ



Από την αντιπαραβολή του νόμου Κατσέλη (3869/2010), όπως τροποποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και των πρακτικών της βουλής συνολικά για τα προαπαιτούμενα, προέκυψε η παρακάτω σύνθεση του ισχύοντος νόμου σήμερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος περιλαμβάνει και τις διατάξεις περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με την επιφύλαξη της εγκυρότητας των πρακτικών καταθέτω την παρακάτω τελική μορφή του.

της Ελένη Πορτάλιου


   
Τελική διαμόρφωση νόμου 3869/2010 (γνωστού ως νόμου Κατσέλη), ο οποίος είχε ήδη τροποποιηθεί με τον Ν4336/2015 (ΦΕΚ Α94, 14 Αυγούστου 2015) και τροποποιήθηκε εκ νέου με τις διατάξεις περί «προαπαιτούμενων» (19/11/2015).

Ν.3869/2010 με μαύρα γράμματα, τροποποίηση με Ν.4336/2015 με κόκκινα γράμματα, τροποποίηση με τις διατάξεις περί «προαπαιτούμενων» 19/11/2015 με μπλε. Ο νόμος παρατίθεται στο σύνολό του και (ανεξαρτήτων φάσεων διαμόρφωσης και χρωματικών διαφοροποιήσεων) στην τελική ολοκληρωμένη μορφή του.


ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3869 + ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ N.4336/2015 + ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ 19/11/2015
Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προ­σώπων και άλλες διατάξεις

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

«1. Φυσικά πρόσωπα που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας υπό την έννοια του άρθρου 2 του ν. 3588/2007 και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους, δικαιούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση για την ρύθμιση των οφειλών τους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Την ύπαρξη δόλου αποδεικνύει ο πιστωτής. Απαλλαγή του οφειλέτη σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου από τα χρέη του, όπως αυτά περιγράφονται στην αίτηση της παραγράφου 1 του άρθρου 4 επιτρέπεται μόνο μία φορά. Απαίτηση πιστωτή, η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στην αίτηση δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών του αιτούντος κατά τον παρόντα νόμο.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι και πώς θα κάνουν την αποτίμηση των κόκκινων δανείων;




Αναδημοσίέυση από το www.ered.gr
 
Πολλά ερωτήματα γεννά το ανακοινωθέν του Eurogroup που αναφέρεται στο θέμα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο του νόμου για τους πλειστηριασμούς, θα γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρόκειται προφανώς για μια δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και η οποία περιλαμβάνεται και στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο. Η ουσία είναι να δούμε τι σημαίνει αποτίμηση καθώς επικρατεί θολούρα για το θέμα, όπως και ποιοι θα είναι οι ανεξάρτητοι αποτιμητές.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη - συγκέντρωση σήμερα( 19/11/15) στο Σύνταγμα


το κάλεσμα συντονιστικού κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων αττικής που καλεί στην συγκέντρωση διαδήλωση:

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή στέγη
Τους πλειστηριασμούς θα τους σταματήσουμε

Αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα 5 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε μια ολοκληρωτικά αντιλαϊκή πολιτική και τις τραγικές επιπτώσεις της στη ζωή του λαού. Αγωνιστήκαμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Για να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση. Η κυβέρνηση άλλαξε μια φορά, με μόνο αποτέλεσμα ένα πιο βάρβαρο μνημόνιο. Άλλαξε δεύτερη, με την υποσχετική προς το λαό ότι θα διαχειριστεί το 3ο μνημόνιο με «κοινωνική ευαισθησία». Σε μόλις 2 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση. Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τετράδα των δανειστών, στις 16 του Νοέμβρη, κτυπάει την κοινωνική πλειοψηφία κατάσαρκα. Η συνέχιση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ από κοινού με την ουσιαστική απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες κτυπούν ολοκληρωτικά το δικαίωμα στη στέγαση. Το οποιοδήποτε χρέος προς τις τράπεζες του καθενός μας θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στην άμεση απώλεια ακόμη και της κύριας στέγης. Θα είναι για όλους, «συνεργάσιμους» αρχικά ή μη, θηλιά που θα σφίγγει μέχρι πνιγμού κάθε νοικοκυριό. Τα κυβερνητικά, αντιδραστικά μέτρα σε ταχύτατη εφαρμογή του 3ου μνημονίου, εκτός από τα χρέη προς τις τράπεζες, θα αυξάνουν και τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τη φοροληστεία, την απορρύθμιση των 100 δόσεων, την αύξηση εισφορών πλάι – πλάι με τη μείωση συντάξεων και μισθών, την ανεργία, την απλήρωτη εργασία για πάνω από 1 εκ εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών, την ακρίβεια σε τρόφιμα και αγαθά.

Εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία, στη δουλειά και στη γειτονιά, βάζουμε τον «πήχη» στο ύψος της υπεράσπισης των βασικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτό της διασφάλισης – εξασφάλισης της στέγης. Ούτε σπιθαμή πιο κάτω ! Τι άλλο να περιμένουμε; Κόντρα στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια, καλούμε σε λαϊκή εγρήγορση και άμεση κινητοποίηση. Και να θέλουμε έναν ευκολότερο δρόμο, δεν έχουμε ούτε χώρο ούτε χρόνο. Συνεχίζουμε τους αγώνες μέχρι τη δικαίωση των διεκδικήσεων και την κάλυψη των αναγκών μιας αξιοβίωτης ζωής.


  Άμεση και καθολική προστασία της στέγης των λαϊκών νοικοκυριών από κατασχέσεις – πλειστηριασμούς τραπεζών και κράτους.
  Προστασία της λαϊκής περιουσίας και της αγροτικής γης από την επίθεση ληστείας δανειστών – τραπεζών – funds.
•  Απαγόρευση της πώλησης από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, των «κόκκινων δανείων», ειδικά των στεγαστικών.
•  Απελευθέρωση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων από τα χρέη προς τράπεζες και κράτος. Διαγραφή των χρεών των άνεργων προς το κράτος και τις τράπεζες.
  Κάτω οι αντιλαϊκοί φόροι. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
•  Ούτε ένα ευρώ στους δανειστές. Λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες. Διαγραφή του Χρέους ΤΩΡΑ!


Δεν χρωστάμε σε κυβέρνηση, τράπεζες, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ
Δεν θα αφήσουμε να αρπάξουν τα κοράκια τη στέγη μας
Δεν θα πληρώσουμε το χρέος τους με τις ζωές μας και το μέλλον της νέας γενιάς
Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ποιά είναι η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια



Ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης λίγο πριν τις 2 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυτη προστασία των κατοικιών αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000€ που θα υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη σε συνδυασμό με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. 

Δυο σχετικά κείμενα με αυτό το θέμα:

 The press project:
 Συμφώνησαν για το πώς θα μας πάρουν τα σπίτια>

 και το φιλοκυβερνητικό altsantiri.gr:
 Βρέθηκε η «χρυσή» τομή για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς – Συμφωνία στα προαπαιτούμενα

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



της Ελένης Πορτάλιου

1. Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η ιδιόκτητη κατοικία και η ακίνητη περιουσία γενικότερα, που παραδοσιακά είχαν πολλαπλές λειτουργίες στο πλαίσιο της οικογενειακής οικονομίας (κάλυψη στεγαστικών αναγκών για τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας, επενδυτική στρατηγική, συμπληρωματικό εισόδημα από ενοίκια ανάμεσα σε άλλα), είναι σήμερα εξαιρετικά ευάλωτη. Από στρατηγικός πόρος μετατρέπεται σε βάρος και κινδυνεύει με υφαρπαγή έναντι δανειακών οφειλών.

Στο διάστημα των τελευταίων δύο δεκαετιών πραγματοποιήθηκε μια σταδιακή διαδικασία εμπορευματοποίησης και χρηματιστικοποίησης των μηχανισμών παραγωγής και διάθεσης κατοικίας, στο πλαίσιο της στροφής προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που άλλαξε δραστικά τους όρους πρόσβασης σ’ αυτήν, αποκλείοντας συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από το νέο μοντέλο διάθεσης γης και οικοδομής (π.χ. νοικοκυριά πολύ χαμηλού εισοδήματος, άνεργους, μετανάστες, νέους, κ.α.). Οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν θεαματικά κατά τη δεκαετία 1990 και 2000 (1993-2007 οι τιμές κατοικίας υπερδιπλασιάστηκαν - 105,3% με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,9%), με μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στην Αθήνα σε σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (30% στο διάστημα 1994-1999, 34% στο διάστημα 1999-2004).

Για τα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο

Λευκώσια 12/11/15

Ανακοίνωση 12/11/15

Στο ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών και στην απώλεια της επαγγελματικής στέγης άλλων τόσων οδηγεί η ψήφιση του νόμου για την Πώληση Δανείων.

Στην Βουλή σήμερα η γνώστες πλειοψηφίες θα ολοκληρώσουν το έγκλημα.

Να τονίζουμε ακόμα ότι ‘’Καμιά τροπολογία’’ δεν αλλάζει την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα εφόσον περάσει ο νόμος που θα επιτρέπει την πώληση τών δανείων. Η τράπεζες θα αναθέσουν στους κάθε είδους επενδυτές την εκποίηση των περιουσιών μας. Αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα . Αυτό καταδεικνύεται και από την εμπειρία άλλων χωρών.

Ισλανδία: Ξεκίνησε η παραγραφή μέρους των στεγαστικών δανείων.


< Αναδημοσίευση από [εδώ]

Η Ισλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως άρχισε με επιτυχία τη διαδικασία για την παραγραφή ενός μέρους των χρεών των προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από ποσά που φθάνουν σχεδόν τα 26.000 ευρώ.

Χθες, Κυριακή, η εφορία άνοιξε έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους. Μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, δήλωσε προς την εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή το νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2013 μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 12/11  
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 11.00 π.μ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 

 Όλες οι συλλογικότητες που μετέχουν στο κίνημα Ενάντια στους Πλειστηριασμούς της Πρώτης Κατοικίας θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση σε κοινό, διακριτό μπλοκ με κεντρικό σύνθημα : «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζών – κράτους». Ραντεβού την Πέμπτη, 11.00 π.μ., Στουρνάρα και Πατησίων.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» - ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ



Την Πέμπτη 5/11 έγινε σύσκεψη για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων»-πλειστηριασμών μετά από πρόσκληση της Λαϊκής Συνέλευσης. Εκτός από τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα συμμετείχαν οι συλλογικότητες γειτονιάς και μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής: Λ.Σ. Κουκακίου – Ν.Κόσμου, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Επιτροπή Δράσης Περιστερίου, Λ.Σ. Γκύζη, οι Εργατικές Λέσχες Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Κερατσινίου, η Λέσχη «Αμπάριζα» της Γλυφάδας, το ΔΙ.Κ.Α. Εξαρχείων, η. Επίσης, συμμετείχαν συναγωνίστριες/ές από Επ. κατοίκων – φορέων 6ης Δ.Κ. Αθήνας, τη Συνέλευση Ειρηνοδικείου Ιλίου και το Καματερό και από Πρωτοβουλία για Εργατική Λέσχη σε Πατήσια – Γαλάτσι – Κυψέλη. Ακόμα παραβρέθηκαν οι κεντρικές πρωτοβουλίες : Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί STOP», το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος κατά της αυθαιρεσίας τραπεζών, η Πρωτοβουλία ενάντια στους πλειστηριασμούς «SOS Κατοικία». Επίσης, παρενέβησαν στη συζήτηση η Πρόταση Προοπτικής εργαζόμενων Εθνικής Τράπεζας, η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» και το ΕΠΑΜ Κυψέλης – Πατησίων – Σεπολίων.

Η πλούσια συζήτηση επικεντρώθηκε στην άμεση προετοιμασία των συλλογικοτήτων για την αντιμετώπιση της επίθεσης κλοπής της ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων, ακόμη και της κύριας στέγης, που οργανώνουν οι δανειστές και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κομβικό σημείο αποτελεί η πλατιά ενημέρωση στις γειτονιές με κάλεσμα οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα, όσων θα πληγούν άμεσα, αλλά και κάθε τοπικής κοινωνίας.
Αποφασίστηκε:

1. Η συμμετοχή στην απεργία της 12 Νοέμβρη με διακριτό μπλοκ των συλλογικοτήτων και κεντρικό σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζών – κράτους». Συνάντηση στις 11 η ώρα, Πατησίων και Στουρνάρη. Συνημμένη υπάρχει ανακοίνωση για την απεργία που προτάθηκε από τις Εργατικές Λέσχες Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης και Πατησίων – Γαλατσίου – Κυψέλης και μπορεί να αξιοποιηθεί στην προπαγανδιστική δουλειά μας στις γειτονιές
.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τα κόκκινα δάνεια


Για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τη στάση μας στο ζήτημα της στέγης, πρέπει να καταλάβουμε τι θέλει ο αντίπαλος. Κατά τη γνώμη μου, η ανάλυση των κακών τραπεζών και των πουλημένων πολιτικών, που θέλουν να εξοντώσουν τους φτωχούς, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε ένα κίνημα αντάξιο των περιστάσεων και των πραγματικών κινδύνων που μας απειλούν.

της  Φλώρα Νικολιδάκη

Η λογική των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμηθούμε είναι ότι οι δανειστές ακολούθησαν μια ολόκληρη πορεία προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή συγκυρία. Η πορεία αυτή ξεκίνησε το 2001-2003, με την προσαρμογή της χώρας στο ευρώ. Με την ισοτιμία που συμφωνήθηκε 1 ευρώ=340,75 δραχμές, αυτομάτως δημιουργήθηκε η ανάγκη του ιδιωτικού δανεισμού. Ο δανεισμός αυτός δόθηκε απλόχερα μέχρι το 2008. Το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε είχε δύο στοιχεία:

1. Μετατόπιση εσόδων από άλλους τομείς στις τράπεζες, μέσω της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων

2. Συγκέντρωση της αξίας του ιδιωτικού χρέους στην κατανάλωση και τα ακίνητα.

Το 2005, έγινε το "μπουμ" στην έκδοση οικοδομικών αδειών με την απειλή του ΦΠΑ στην οικοδομή, πράγμα που έδωσε οριστικό τέλος στη αντιπαροχή. Με την αρχή της κρίσης το 2008, ήδη είχαμε ανάσχεση των πωλήσεων ακινήτων.